Uw schoonheid is een serieuze zaak

Sommige dingen in uw uiterlijk storen u, en u wilt daar vanaf. En wellicht is een Botox of filler behandeling iets voor u. Hoe kiest u vervolgens uw behandelaar? U bent natuurlijk altijd welkom bij DermaClinic, maar belangrijker voor mij is dat u kiest voor een betrouwbare kliniek die luistert naar uw wensen en zorgvuldig te werk gaat. Als ervaren cosmetisch arts en voorzitter van de Nederlandse Vereniging Cosmetische Geneeskunde (NVCG) vertel ik u daarom graag waar u op moet letten. Het gaat immers om uw gezicht en uw lichaam, dat legt u toch niet zomaar in andermans handen?

Over cosmetische behandelingen bestaan veel vooroordelen. Sommige mensen verwachten wonderen, anderen zijn er juist bang voor door foto’s van ‘verminkte’ gezichten na de wanprestaties van beunhazen. Het is helaas inderdaad zo dat een verkeerd gezette prik kan leiden tot ontstekingen, beknelde zenuwen en een onnatuurlijke gezichtsuitdrukking. Daarom vind ik eerlijke, objectieve informatie over de mogelijkheden en risico’s belangrijk. Een kundige arts vertelt u van te voren wat u kunt verwachten, bekijkt wat de beste oplossing voor u is én werkt zo zorgvuldig dat de risico’s tot een minimum worden beperkt.

Een goede indicatie dat u te maken hebt met een betrouwbare cosmetische kliniek is dat de cosmetisch artsen van de betreffende kliniek lid zijn van de NVCG. Controleer daarom altijd of de behandelend artsen lid zijn van deze beroepsvereniging. De NVCG stelt hoge eisen aan klinieken en artsen en zet zich in voor de kwaliteit van cosmetische behandelingen en objectieve voorlichting van cliënten. Zo werken leden alleen met veilige producten die voldoende zijn getest en worden zij elke 5 jaar gevisiteerd en gecontroleerd en zijn zij verplicht om zich regelmatig bij te scholen. Het lidmaatschap van de NVCG staat er voor garant dat u te maken heeft met een erkend specialist.

Ook is het geruststellend om te weten dat de Inspectie voor de Gezondheidszorg onafhankelijk toezicht houdt op de kwaliteit van ongeveer 40.000 Nederlandse zorgbedrijven. Cosmetische klinieken en producten als fillers en Botox vallen ook onder het toezicht van IGZ. DermaClinic en andere goed bevonden klinieken voldoen aan alle eisen en richtlijnen. Denk hierbij aan richtlijnen voor de preventie van infecties en eisen op het gebied van hygiëne.

Kunnen de autoriteiten niet sneller en vaker ingrijpen bij slechte klinieken? Lastig is dat slachtoffers van onkundige behandelaars, zowel in het buitenland als in Nederland, vaak niet durven te klagen bij de autoriteiten. Ze schamen zich voor de gemaakte keuze die achteraf zo fout bleek. Daardoor kunnen malafide klinieken vaak lang doorgaan met hun gevaarlijke praktijken. Als voorzitter van de NVCG doe ik er alles aan om dit soort wantoestanden te stoppen en dat begint bij goede voorlichting.

Overweegt u een Botox of filler behandeling? Neem dan geen onnodig risico en kies altijd voor een erkende, gespecialiseerde kliniek, die hoge kwaliteitseisen hanteert, de beste producten gebruikt en met ervaren en gekwalificeerde artsen en medisch personeel werkt. Alleen dan weet u zeker dat uw huid, uw uiterlijk en uw gezondheid in goede handen zijn. Het gaat immers om twee serieuze zaken: uw uiterlijk én uw veiligheid.

Dr. Catharina Meijer

Arts-directeur bij DermaClinic

13 februari 2015
Catharina Meijer

Meer Blog

  • Boek online
  • Ik heb een vraag