“EDUCATIE IS BELANGRIJK VOOR EEN VOLWAARDIG COSMETISCH ARTS

Leanne Wong (34), Cosmetisch Arts
Leanne Wong (34) werkte bij de afdeling algemene chirurgie in het Flevoziekenhuis in Almere en het Spaarne Gasthuis in Hoofddorp. In het Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis (CWZ) in Nijmegen was ze werkzaam op de afdeling de plastische chirurgie, verder had ze een tijdelijke functie bij het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven. Via haar voormalige baas hoorde ze van een opleiding voor cosmetische geneeskunde. Wong is als cosmetisch arts inmiddels twee jaar werkzaam bij DermaClinic in Zwolle/Groningen.

Leanne Wong weet hoe belangrijk educatie is binnen de cosmetische geneeskunde. “15 jaar geleden kon elke arts zich ‘cosmetisch arts’ noemen. Geleidelijk wordt de cosmetische geneeskunde steeds meer een specialisme zoals chirurgie of dermatologie. Ze hebben daarvoor bij de NVCG een educatief platform en een vakmatige opleiding, waarbij je een keurmerk krijgt. Tevens kunnen artsen op diverse congressen en workshops kennis vergaren, maar ook op platforms zoals het Merz Institute of Advanced Aesthetics, welke bijdraagt aan een goede ontwikkeling”, aldus cosmetisch arts Leanne Wong.

Leanne Wong: “Toen ik geneeskunde studeerde, wist ik nog niet zoveel af van de cosmetische geneeskunde. Ik wilde aanvankelijk een snijdend vak en volgde daarvoor eerst chirurgie. Het was leuk, maar ik voelde me er nog niet echt goed thuis. Bij mijn laatste stage kwam ik bij de plastische chirurgie terecht, een mooi vak waar de chirurgie samenkwam met het wiskundige en het cosmetische. Ik wilde mij hierin verder specialiseren, maar dat lukte destijds niet. Ik stapte toen af van mijn eerste keuze en kwam uiteindelijk via mijn voormalige baas terecht in het vak van cosmetisch arts.”

Ontwikkelingen
Wong: “Ik werk nu zo’n 2 jaar fulltime als cosmetisch arts, waarin ik nog veel overlap zie met de plastische chirurgie. Het is een dynamisch vak, waarbinnen nog veel aan verandering onderhevig is. Er komen veel innovatieve producten op de markt. Er zijn injectables in verschillende soorten, zuiverheid, kwaliteit en merken die tegenwoordig moeten voldoen aan de hoogste kwaliteitseisen. Zo zijn er nu in Nederland bijvoorbeeld alleen maar niet-permanente fillers toegestaan. Het zijn ontwikkelingen die in korte tijd zijn gekomen. Ik volg ze op de voet.”
DermaClinic in Zwolle en Groningen is een cosmetische kliniek. “Het wordt medisch zodra we een spuitje moeten zetten, of zodra we moeten snijden. In principe mag elke BIG-geregistreerde arts met botuline toxine en fillers aan de slag, maar doordat er zo’n groei is in de mogelijkheden om mensen cosmetisch te behandelen, begint het steeds meer een vak op zich te worden. Dr. Catharina Meijer, voorzitter van de NVCG en eigenaar van DermaClinic adviseerde onlangs Minister Schippers om een opleiding tot ‘cosmetisch arts’ verplicht te stellen voor artsen die toxines en fillers zetten. Wong: “De NVCG wil er graag een beschermd en erkend vak van maken. Dat vereist bepaalde kwalificaties. Datzelfde was een tijd geleden het geval voor het vak van huisarts. Eerst was je als basisarts al volwaardig, maar nu heb je een specialisatie van minimaal drie jaar nodig. Het gaat met de cosmetische geneeskunde dezelfde kant op. Ik heb daarvoor onder andere een gespecialiseerde opleiding gevolgd in de afgelopen twee jaar. In september start de volgende groep. Het is een professionele en gekwalificeerde opleiding. Ik denk dat we volgend jaar te horen krijgen dat je het vak niet meer zonder deze opleiding mag uitoefenen omdat ‘cosmetisch arts’ tegen die tijd een erkende en beschermde titel wordt. Het vak wordt dan betrouwbaar en een stuk veiliger voor de patiënt. In mijn ogen is dat een stuk beter dan artsen zonder enige vorm van opleiding en nascholing.”

Opleiding
Educatie is volgens de arts heel belangrijk om up-to-date te blijven in het vakgebied. “We moeten goed op de hoogte blijven. Het gaat om werkend leren, je hebt een opleidingsdag per week. Er is veel theorie waarop je getoetst wordt. Je krijgt voeding van alle kanten. Ik deed injectables in het ziekenhuis bij de plastische chirurgie, maar nu met de opleiding heb ik meer basiskennis en voel ik me veel zekerder bij een ingreep. Verder ga ik naar congressen en volg ik workshops.”
Nederland is volgens Wong een klein land, met een klein aantal merken en leveranciers. “Je kunt je regelmatig aanmelden voor workshops en trainingen. Er zijn grote congressen in het buitenland, zoals een groot congres waar ik onlangs in Monaco was. Je krijgt wetenschappelijke artikelen binnen, er zijn boeken, je werkt samen met specialisten, het vak groeit snel en staat nooit stil.”
De NVCG is een vereniging dat op alle vlakken het vak bedekt. Er zijn richtlijnen, nascholingen en er is complicatieregistratie. “De arts krijgt van de vereniging een plek om samen te leren en zo samen beter te worden. De NVCG verbindt cosmetisch artsen. Naast de opleiding van de NVCG is er ook een aanbod van nascholing door het Merz Institute of Advanced Aesthetics.”

Cursussen
Wong: “Merz Institute staat los van de producten van Merz, maar er zijn uiteraard wel cursussen en niet en wel-betalende modulen waar je alles kunt leren over hoe te werken met de Merz-producten. De modules over Merz-producten zijn gratis, maar er zijn andere leerzame betaalde modulen die te maken hebben met anatomie en alle overige facetten van het vak. Tevens biedt het platform 3 gratis cursussen aan waar je als arts 3 accreditatiepunten mee verdient. Het is een online platform, waar je als professional kennis kunt vergaren over het vak. Gemaakt door, en gericht op wereldwijde professionals.”

Anatomie
Er zijn cursussen over productkennis, veiligheid, volksgezondheid en over anatomie en het ouder worden. De cursussen hebben betrekking op onder andere het gezicht, maar dan in alle dieptes, vetten, botten, spieren. Wong: “Als basisarts moet je dat weten, maar omdat je als cosmetisch arts bijna dagelijks te maken hebt met deze specialistische kennis, is het een must om dergelijke cursussen te volgen. De geneeskunde heeft zich bijvoorbeeld nooit specifiek gericht op het vetweefsel in het gezicht, de kennis die wij nodig hebben is meer gedetailleerd. Je moet weten waar je injecteert! Clinical practice, behandeling en de gehele Merz productenrange komen aan bod. Tevens is er een deel op de site waar je alle wetenschappelijke artikelen kunt vinden. Je krijgt als cosmetisch arts push-berichten wanneer er nieuwe literatuur beschikbaar is of wanneer er een gratis online lecture beschikbaar is die specifiek verdiept op een bepaald thema, zoals BDD (Body Dysmorphic Disorder).
Wong is te spreken over “anatomical landmarks- toxins” en “anatomy of aging”.
Het zijn volgens Wong beide goede cursussen met duidelijk geschreven taal, met mooie animaties, video’s over anatomie en/of echte foto’s. “Dus van alle kanten wordt er zoveel mogelijk geïllustreerd wat er besproken wordt in de cursus. Er is wetenschappelijke of onderbouwde informatie met enkele bronnen. Of als je je iets meer wilt verdiepen in een bepaald gebied is er ook een extra video bij of een doorklik-link waar je je iets meer in kunt verdiepen. Er zijn ook enkele vragen, dus je wordt ook op bepaalde momenten getest.”

Up-to-date
Het objectieve deel van de website is op basis van actueel onderzoek. Je bent dan up-to-date. Het is eenvoudig te gebruiken. Merz heeft goed ingespeeld op de vraag en nood van de markt en het is goed dat zij dit als eerste heeft geïnitieerd. Ik verwacht dat er een algemeen platform is voor dit soort zaken, maar voor Merz Institute was dat er nog niet. Het is een tool waarbij je als arts via internet snel kunt kijken, pauzeren, stoppen, dingen terugvinden en cursussen kunt volgen, en dit alles wanneer het de arts uitkomt achter zijn of haar computer. Er is om te wennen aan de materie een gratis cursus over anatomie. Verder vond ik persoonlijk de Botuline Toxine cursus interessant. De kwaliteit van het aanbod is goed. Inhoudelijk is het op niveau, maar toch makkelijk te begrijpen. Verder zijn er ‘online lectures’. Je leert dan bijvoorbeeld in 30 minuten wat Body Dysmorphic Disorder (BDD) is, en waar je op moet letten als je een patiënt met BDD voor je hebt. Je moet daar als esthetisch arts op letten, want dermatoloog Dr. Patrick Kemperman (AMC, Amsterdam) zag bijvoorbeeld een patiënt die zelfmoord wilde plegen vanwege een lijntje op zijn hoofd.”

Volwaardig
Merz Institute is een aanvulling op het aanbod nascholing. Wong: “Alles moet groeien, zodat het vak van cosmetisch arts een volwaardig specialisme wordt. Erkenning is daarbij belangrijk. Een cosmetisch arts wordt anders gezien dan een gynaecoloog of medisch specialist, dat zou moeten veranderen.” Achter Merz Institute staat een panel met 10 Key Opinion Leaders, belangrijke artsen die hoog in rang staan en die wereldwijd consensus hebben bereikt over wat een arts in dit vak moet weten. Het panel bevat experts met uitlopende specialismes uit Amerika, China en Japan, maar ook de Nederlandse cosmetisch specialist Drs. Jani van Loghem zit in het panel en tevens in het bestuur van de NVCG. Wong: “Het is belangrijk dat zo’n groep mensen uit verschillende landen de kar trekt. Ik ben trots op Jani van Loghem dat hij in het panel zit, en dat er verschillende views gegeven kunnen worden. Er zijn verschillen in landen tussen cultuur. Nederlanders zijn bijvoorbeeld nuchter. En Van Loghem kan het van die kant bekijken, zodat er een balans ontstaat. Beeld is belangrijk bij nascholing van cosmetische artsen. Eigenlijk wil je bij Jani kunnen meekijken in de kliniek om te leren hoe hij werkt.”

Businesscorner
Merz Institute wil zich breder inzetten voor cosmetische artsen, door informatie te geven over best clinical practices en de kliniek an sich. Bij Merz komt er daarvoor mogelijk een businesscorner op het platform, zodat de praktische zaken binnen en buiten de kliniek zijn te behandelen. Verder komen er meer video’s, zodat de arts niet buiten de deur hoeft te gaan om te zien hoe een injectie plaatsvindt. Er komen ‘mini-modules’. Dit zijn korte modulen waar je vanuit een pragmatische opzet, heel specifiek alleen lippen of ogen doet. Merz wil het platform vriendelijker maken voor de arts. Registreren is daarom gratis via www.merz-institute.com.

Toekomst
Wong tot slot: “Educatie is belangrijk voor het vak van cosmetisch arts. De opleiding tot cosmetisch arts is nu geregeld, zodat er in de nabije toekomst meer gekwalificeerde artsen zijn. Meer erkenning en bescherming van het vak. Centraliseren van de cosmetische zorg. Met alle gevolgen van dien, want dat leidt tot positieve dingen voor de patiënt, de behandelaar en voor de bedrijven die producten leveren. Deze verdere professionalisering van het vak is gewenst!”

Deel dit op social media:

Geplaatst in: In de media