Wanneer ik mensen vertel over mijn werk, krijg ik wel eens de reactie: “Maar echte schoonheid zit toch van binnen?” Dat klinkt nobel, maar iedere keer als ik zie hoeveel uiterlijke schoonheid kan betekenen voor het zelfvertrouwen van mijn cliënten, weet ik dat het allemaal niet zo simpel ligt. Grappig genoeg zit er wel een kern van waarheid in dit bekende gezegde. Schoonheid komt zonder twijfel van binnenuit.

Ons uiterlijk wordt voor een groot deel bepaald door onze huid. De huid is het grootste orgaan van het menselijk lichaam. Elke dag opnieuw werkt de huid hard om ons te beschermen tegen invloeden van binnen- en buitenaf. Daardoor is vaak aan de huid te zien of de rest van het lichaam goed functioneert en in goede gezondheid is. Denk hierbij aan de effecten van ongezonde voeding en stress, maar ook misselijkheid of een griepje is vaak aan de buitenkant zien. Als de ogen de spiegel van uw ziel zijn, is de huid zonder meer de spiegel van uw lichaam.

Hoe komt het toch dat het meteen aan uw huid te zien is wanneer uw conditie wat minder is? Het lichaam geeft voorrang aan het functioneren van de interne organen, zoals het hart, de longen en de lever. Als er een tekort aan bouwstoffen is, hebben deze organen prioriteit. Er blijven dan te weinig bouwstoffen over om de huid vitaal en stralend te houden. Langdurige tekorten kunnen leiden tot een vale, onzuivere huid en klachten als acne en eczeem.

Om in optimale conditie te blijven, wordt de huid continu van binnenuit vernieuwd en heeft de huid constant bouwstoffen nodig. Gezonde voeding is daarom uitermate belangrijk. De huid heeft bovendien rust nodig en tijd om de bouwstoffen te verwerken. Ook spanningen en stress kunnen huidproblemen veroorzaken. Zorg daarom voor voldoende beweging, ontspanning en nachtrust om uw huid in conditie te houden.

Een gezonde levensstijl en een gezond voedingspatroon maken uw huid dus mooi van binnenuit. Maar wat voor u gezond is, hoeft helemaal niet gezond te zijn voor uw partner, collega of buurvrouw! Daarom kan het zijn dat een goede vriendin stralend door het leven gaat door dagelijks een avocado te eten of zinktabletten te slikken, terwijl deze goedbedoelde tips helemaal geen effect bij u hebben. Als ik dit aan cliënten uitleg, zijn ze vaak verbaasd. Maar eigenlijk is het heel logisch. Zulke algemene adviezen over bijvoorbeeld vitamines en mineralen zijn gebaseerd op gemiddelden. Gemiddeld gezien heeft vitamine B een positief effect op de huid. Gemiddeld gezien is elke dag ontbijten goed voor de gezondheid. Maar u bent niet gemiddeld; u bent uniek, net als iedereen.

Een oplossing voor de een kan verspilde moeite zijn voor de ander of zelfs averechts werken. Uw genetische aanleg speelt hierbij een grote rol. Het is belangrijk dat uzelf

Dr. Catharina Meijer, arts-directeur bij DermaClinic

Deel dit op social media:

Geplaatst in: Nieuws uit de branche