Misschien stoor je je al een tijdje aan die rimpels in je voorhoofd of tussen je wenkbrauwen. Zou Botox een idee zijn? Je vraagt zich af hoe duur zo’n behandeling is en waar je dat dan moet laten doen. Een vriendin is laaiend enthousiast over een goedkope kliniek en zelfs jouw tandarts heeft ineens een actie. Als je vervolgens googelt op ‘aanbieding botox’ vliegen de kortingen je om de oren. Zelfs Groupon blijkt een actie te hebben. Je zou toch wel gek zijn om het volle bedrag voor zoiets eenvoudigs als een Botox-injectie te betalen. Of toch niet? Ik waarschuw je met klem: als een actie te mooi klinkt om waar te zijn, dan is dat waarschijnlijk ook zo. En juist met je uiterlijk wil je toch geen risico’s nemen?

Vaker dan ik zou willen zie ik cliënten die vanwege de prijs zijn gezwicht voor een behandeling. Slecht uitgevoerde behandelingen geven slecht resultaat en hebben mogelijk nare gevolgen, zoals een onnatuurlijke gezichtsuitdrukking waarin je jezelf niet meer herkent. De werking van Botox is weliswaar tijdelijk, maar dat wil niet zeggen dat een verkeerd gezette Botox-injectie niet bijzonder vervelend is. Het verkeerd inbrengen van de injecties kan er bijvoorbeeld toe leiden dat je maandenlang geplaagd wordt door een boze gezichtsuitdrukking.

Het is dan ook van groot belang dat jouw behandelend arts niet zo maar een paar prikjes Botox zet, omdat je dat vraagt. Het is namelijk maar de vraag of die behandeling het resultaat geeft dat je had verwacht of had gehoopt. Een goed opgeleid cosmetisch arts zal in een voorafgaand consult jouw wensen en klachten en de diverse behandelmogelijkheden bespreken. Daarbij spelen de contouren en verhoudingen in jouw hele gezicht een rol. Alleen zo krijg je het beste en persoonlijke advies. Om daarna een weloverwogen besluit te nemen of je een behandeling wenst en welke behandeling het beste bij jou past.

Hoe het mogelijk is dat botox vaak tegen spotprijzen wordt aangeboden? Het kan zijn dat klinieken verdunde Botox gebruiken. Op die manier kunnen ze de behandeling voor een lager bedrag aanbieden. Per dosis bevat de injectie in zo’n geval minder werkzame stoffen. Het directe resultaat kan hierdoor tegenvallen en het resultaat zal minder duurzaam blijken. Al snel is er weer een nieuwe Botox-behandeling nodig om de ontspanning van de spiertjes op peil te houden. Met een beetje pech lig je zo niet alleen vaker in de stoel, maar ben je ook nog duurder uit.

Wist je trouwens dat Botox een merknaam is? Net als dat niet elke tablet een iPad is, is niet elke injectie met botulinetoxine echte Botox. De merknaam is inmiddels heel bekend en trekt veel mensen aan. Maar inmiddels zijn er ook concurrerende merken op de markt en wordt de naam Botox vaak onterecht gebruikt door klinieken, die met een ander merk werken. Je hebt er recht op om te weten wat er bij jou gedaan wordt. Vraag welk merk er wordt gebruikt alvorens je een behandeling ondergaat.

Je leest het: er zit wel degelijk meer verschil tussen Botox-behandelingen dan de prijs alleen. Laat daarom de prijs niet het enige zijn waardoor je je laat leiden bij de keuze voor een behandeling. Weersta de verleiding tot goedkope impulsbehandelingen tijdens je vakantie en laat je ook in Nederland eerst goed voorlichten. Is een Botox injectie wel de beste oplossing voor jou? Welk product gebruiken ze echt? Is er voldoende aandacht voor nazorg? Een ‘prikkie voor een prikkie’ is nu eenmaal te mooi om waar te zijn en je bent het waard om het beste advies en de beste zorg te krijgen.

Dr. Catharina Meijer

Arts-directeur bij DermaClinic

Deel dit op social media:

Geplaatst in: Nieuws uit de branche