Naomi Kaihatu, 27 jaar, huidtherapeute bij DermaClinic

‘Zes jaar geleden ben ik geleidelijk gestopt met het eten van toegevoegde suikers. Niet omdat ik wilde afvallen, maar omdat ik in die periode intensiever ben gaan sporten. Hierdoor ging ik nadenken over de invloed van voeding op mijn lichaam. Wat geeft mij energie en waardoor voel ik me juist futloos?

Heftige reactie      
Voeding heeft ook invloed op de huid. Zo kwam ik erachter dat mijn huid vrij heftig reageert op zuivel, maar ook op suiker. Ik heb eczeem en merkte dat het verergerde als ik veel suiker at. Ik vond de materie erg interessant en ging me er verder in verdiepen. Ik begon mijn zoektocht op internet, maar de minor Voeding’ tijdens mijn opleiding Huidtherapie heeft me ook veel bijgebracht.

Verkapt
Suiker zit overal in, ook in producten waarvan je het niet verwacht. Denk aan brood en sausjes, maar ook aan vleeswaren zoals kipfilet. Het vervelende is dat suiker vaak verkapt vermeld staat op de ingrediëntenlijst. Op die manier denk je dat je goed bezig bent, maar dat valt dan heel erg tegen.

Rustig afbouwen  
Wil je ook minderen met suiker? Dan adviseer ik om rustig af te bouwen. Je lichaam is lang gewend geweest aan deze stof, ineens helemaal stoppen kan zorgen voor lichamelijke klachten zoals hoofdpijn en een bloedsuikerspiegel die uit balans raakt. Zelf begon ik eerst met het vervangen van mijn zoete tussendoortjes door fruit, een handje noten, een zelfgemaakte smoothie  of een plak bananenbrood.

Glycemische index  
Het klopt dat fruit ook suiker bevat, maar wel met een lage glycemische index (GI). Die geeft aan hoe snel koolhydraten worden opgenomen in het bloed. Hoe hoger de GI, hoe meer de bloedsuikerspiegel stijgt. Je hebt producten met een hoge en een lage GI. De meeste fruitsoorten vallen in die laatste categorie. Maar let op, de bereidingswijze en hoever het fruit gerijpt is, zijn ook van invloed. Hoe rijper het fruit, hoe hoger de GI.

Meer energie    
Verder ben ik van alles zelf gaan maken, zoals pastasaus. Als een product kant-en-klaar is, kun je er namelijk vanuit gaan dat er toegevoegde suikers in zitten. Op deze manier met voeding omgaan is na zes jaar een way of life geworden. Het effect? Ik heb meer energie, zit lekkerder in mijn vel en: mijn huid is veel mooier.’

Tips van Naomi
1.    Staan de termen maltodextrine, dextrine/dextrose of glucosestroop op een ingrediëntenlijst? Dan zit er suiker in.

2.    Zelf smoothies maken? Goed idee, maar gebruik wel een blender. Als je fruit perst, gaan de vezels verloren en die zorgen er juist voor dat je bloedsuikerspiegel langzamer stijgt.

3.    Benieuwd naar lekkere suikervrije recepten? Die vind je hier.

 

 

 

Deel dit op social media:

Geplaatst in: Nieuws uit de branche