Het is een van de meest lastige aspecten van mijn vakgebied: de onduidelijkheid omtrent de titel ‘cosmetisch arts’. Wat veel mensen niet weten is dat deze titel helemaal niet beschermd is. Dat roept veel vragen op en leidt helaas ook soms tot misstanden. Voor jou verwarrend en voor mij vooral een doorn in het oog. Want hoe zit het nu precies? Ik leg het je graag uit.

Cosmetische behandelingen door huisartsen, gynaecologen, neurologen en andere artsen.

Een huisarts, een dermatoloog, een gynaecoloog of een neuroloog die naast de gewone praktijk enkele cosmetische behandelingen uitvoert. Dat klinkt heel betrouwbaar en deskundig. Toch hoeft dit helemaal niet te betekenen dat deze artsen ook afdoende kennis hebben van de cosmetische geneeskunde. Arts zullen ze zeker zijn, want dat is een beschermde titel. De toevoeging ‘cosmetisch’ is echter niet beschermd en zegt dus niets over de kwaliteit en kunde van degene die de titel voert.

Beschermde titel

Lang niet alle medische beroepen kennen een beschermde titel. In het werkveld van de cosmetische geneeskunde zijn slechts een drietal titels beschermd: arts, chirurg en plastisch chirurg. De toevoeging ‘cosmetisch’ heeft strikt genomen geen inhoudelijke betekenis en is niet wettelijk beschermd. Elke arts mag zichzelf dus cosmetisch arts noemen en iedere chirurg mag de titel cosmetisch chirurg voeren. Misleidend en verwarrend, maar niet verboden.

Nu is het gelukkig niet zo dat je in Nederland per definitie te maken hebt met beunhazen en artsen die een beetje bijklussen. Verreweg de meeste in ons land werkzame cosmetisch artsen hebben wel degelijk relevante scholing gehad en hebben voldoende kennis over de cosmetische geneeskunde. Ze kunnen je goed adviseren, gebruiken veilige producten en zijn bekwaam in de behandelingen die zij uitvoeren. Maar toch, helemaal zeker weten kun je het op deze manier niet.

Hoe weet je of jouw cosmetisch arts kundig is op het gebied van cosmetische geneeskunde?

Hoe kom je dan toch te weten of jouw cosmetisch arts een goede opleiding heeft gehad en deskundig is op het gebied van de cosmetische geneeskunde? Een goede indicatie dat je te maken hebt met een betrouwbare cosmetische kliniek is dat de cosmetisch artsen van de betreffende kliniek lid zijn van de NVCG, de Nederlandse Vereniging Cosmetische Geneeskunde. Deze beroepsvereniging stelt hoge eisen aan klinieken en artsen en zet zich in voor de kwaliteit van cosmetische behandelingen en objectieve voorlichting van cliënten.

NVCG-gecertificeerde cosmetisch artsen

De door de NVCG-gecertificeerde cosmetisch artsen zijn aantoonbaar bekwaam in de uitvoering van medisch cosmetische behandelingen. Ze hebben voldoende kennis over huidproblemen en de producten en behandelmethodes die ze gebruiken. NVCG-artsen behandelen minimaal 500 cliënten per jaar, hanteren door de vereniging vastgestelde protocollen en volgen minimaal 40 uur per jaar nascholing op medisch cosmetisch gebied. Alle geregistreerde artsen worden elke 5 jaar gevisiteerd, gecontroleerd en opnieuw beoordeeld. Natuurlijk draagt ook DermaClinic het NVCG-keurmerk en zijn onze artsen lid van de NVCG.

Ik zet mij persoonlijk al jarenlang in voor kwaliteitsverbetering in de cosmetische geneeskunde. In eerste instantie als vice-voorzitter en inmiddels als voorzitter van de NVCG heb ik een belangrijke bijdrage kunnen leveren aan de professionalisering van het vak. Zo hebben wij met steun van het ministerie van VWS voor elkaar gekregen dat er nu een landelijk erkende opleiding is voor cosmetisch artsen.

Erkend specialist

Het lidmaatschap van de NVCG staat ervoor garant dat je te maken hebt met een erkend specialist: een cosmetisch arts die weet wat hij of zij doet. Toch is het vreemd dat ‘cosmetisch arts’ nog steeds geen beschermde titel is. Het is zeker geen nieuw vraagstuk. Zo werden er al in 2007 Kamervragen gesteld over het gebruik van misleidende medische titels. Hopelijk zal de titel in de nabije toekomst alsnog worden beschermd, zodat artsen hem alleen mogen voeren als zij voldoen aan bepaalde eisen.

Laat je goed informeren.

In de tussentijd is het verstandig om je altijd goed te informeren voordat je met een ‘cosmetisch’ zorgverlener in zee gaat. Controleer in ieder geval of de behandelaar als arts is ingeschreven in het BIG register. En of hij / zij lid is van de NVCG. Zo weet je zeker dat jouw cosmetisch arts ook werkelijk een kundig cosmetisch arts is. Je legt jouw uiterlijk immers niet zomaar in handen van iemand anders.

Dr. Catharina Meijer

Arts-directeur bij DermaClinic

Deel dit op social media:

Geplaatst in: Nieuws uit de branche