Om de vraag te kunnen beantwoorden of dit zinvol is, is het belangrijk om kennis te hebben over de oorzaken van rimpelvorming in het gelaat. In deze blog lichten we deze oorzaken toe en bespreken we het (preventieve) gebruik van botulinetoxine.

Oorzaken van rimpelvorming in het gelaat

Onze erfelijke aanleg is erg bepalend voor het verouderingsproces van de huid. Dit is echter iets waar we geen invloed op hebben. Naast erfelijke aanleg zijn ook externe factoren bepalend in het ontwikkelen van rimpels. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een ongezonde leefstijl (roken, zonnebaden/gebruik zonnebank, stress) en ongezonde voeding. Deze factoren beïnvloeden de conditie van de huid op een negatieve manier, en een huid in slechte conditie zal op zijn beurt eerder rimpelvorming vertonen.

Overmatige activiteit van de gelaatsspieren staat centraal in het ontstaan van rimpels. Het gaat hierbij voornamelijk om rimpels in het bovenste gedeelte van het gelaat. Denk hierbij bijvoorbeeld aan fronsrimpels, voorhoofdsrimpels of de welkbekende kraaienpootjes. We noemen deze rimpels ook wel ‘mimische rimpels’. Dit zijn rimpels die ontstaan door mimiek (o.a. lachen, fronsen, verbaasd kijken).

Veroudering van de huid gaat gepaard met verlies van elastine, collageen en bindweefsel. Dit zorgt voor een slappere en dunnere huid. Op den duur zullen hierdoor de ‘mimische rimpels’ statische rimpels vormen die diep in de huid liggen. Tijdens het ontspannen van het gelaat zullen deze rimpels alsnog zichtbaar zijn, zonder dat daarvoor activatie van de gelaatsspieren nodig is.

Wat doen we nu precies bij het gebruik van botulinetoxine?

Er worden injecties gezet in de gelaatsspieren, niet in rimpels zoals vaak gedacht wordt. Hierbij wordt er botulinetoxine type A geïnjecteerd. Dit is een eiwit dat zorgt voor spierontspanning. De huid die over de ontspannen gelaatsspieren heen ligt, ontspant daardoor ook. Dit zorgt ervoor dat oppervlakkige rimpels verzacht worden, dan wel volledig verdwijnen.

Waarom preventief gebruik van botulinetoxine?

Zoals hierboven benoemd, zullen rimpels gedurende de jaren een statische vorm aannemen. Wanneer rimpels in de huid dit stadium bereiken, zal een botoxbehandeling slechts nog minimaal resultaat kunnen geven. Door vroegtijdig te beginnen met een botoxbehandeling, kunnen we dit stadium voor zijn. Vanaf de leeftijd van 25 jaar beginnen aan het huidoppervlak de eerste tekenen van huidveroudering zichtbaar te worden. Idealiter zou het preventieve gebruik van botulinetoxine gestart worden tussen de 25-30 jaar. De gebieden die zich hier het beste voor lenen zijn de voorhoofdsrimpels, fronsrimpels en kraaienpootjes.

Door preventief gebruik krijgen rimpels niet de kans om een statische vorm aan te nemen. Wanneer er tijdig begonnen wordt met botulinetoxine, volstaat vaak al een lagere dosering dan de gebruikelijke dosering om de gewenste ontspanning te bereiken. Dit wordt ook wel ‘babybotox’ genoemd.

Geinteresseerd in een botulinetoxine behandeling bij DermaClinic? Wij geven je graag een persoonlijk en vrijblijvend advies tijdens een consult. Boek hier je afspraak! 

Deel dit op social media:

Geplaatst in: Blog