In vrijwel ieder ketchup-recept wordt rode wijnazijn of gewone azijn gebruikt. Om het zuur te compenseren wordt er daarom ook standaard suiker aan toegevoegd. In dit verrassende recept van Keetsmakelijk worden de tomaten in de oven geroosterd en daarna besprenkeld met balsamico-azijn.

Ingrediënten
1,5 kilo rijpe tomaten
2 rode uien
1 el olijfolie
3 eetlepels balsamico azijn
1 theelepel versgemalen, zwarte peper
1 theelepel zout
½ theelepel kaneel
1 theelepel gemalen venkelzaad
eventueel: mespuntje cayennepeper
Bereiding
Verwarm de oven voor op 200 graden. Snij de tomaten in kwarten en verwijder het harde gedeelte. Hak de uien in grove stukken. Doe alles in een groot bakblik. Olie, balsamico, peper en zout erbij. Husselen, in de oven schuiven en 30 minuten laten roosteren.

Haal de tomaten uit de oven en hevel ze over naar een grote pan met dikke bodem. Staafmixer erin en pureren tot een gladde saus. Kaneel en gemalen venkelzaad erbij en eventueel een mespuntje cayennepeper. Maar pas op; voor veel kinderen is dit al snel te scherp, dus als je twijfelt of het straks niet te ‘heet’ voor ze is, laat de cayenne dan achterwege.

Op een laag vuurtje de boel rustig een uurtje laten pruttelen en indikken. Tot de saus de juiste dikte heeft en door kan gaan als ketchup.

Overhevelen naar goed uitgekookte potten of een grote fles.