Ik maak nog regelmatig mee dat mensen terughoudend zijn om een cosmetische behandeling te ondergaan. Met als gevolg dat ze onnodig lang ontevreden en onzeker blijven over hun uiterlijk. Dat is niet nodig en vind ik jammer, maar ik begrijp wel waar die aarzeling vandaan komt. Onbekwame artsen die, zonder enige cosmetische opleiding, bijklussen in de cosmetiek, doen het imago van onze branche geen goed. Verhalen in de media over mislukte behandelingen versterken dat.

Een arts die cosmetische behandelingen uitvoert moet alles weten van de huid, verhoudingen kunnen zien en optimaal onderlegd zijn om tot een goed advies en resultaat te komen. Daarom pleit ik ervoor om de titel ‘cosmetisch arts’ alleen toe te kennen aan artsen met de juiste gespecialiseerde opleiding. Wie niet goed is opgeleid, is namelijk onvoldoende bekwaam en kijkt en luistert vanuit een beperkt perspectief naar de vraag van cliënten. Adviezen en behandelingen zijn in het verlengde daarvan vaak niet accuraat. Dit doet niet alleen het vakgebied geen goed, maar het belangrijkste: de cliënt word daarmee tekort gedaan. Een overgrote meerderheid van de Nederlanders (91%) is het hier mee eens. Maar liefst 58% van hen zou dan eerder een cosmetische behandeling ondergaan.

Zolang we die garantie nog niet hebben, deel ik graag wat tips.

 Hoe kies je een cosmetisch arts/ -kliniek?

  • Vraag vooraf altijd een informatief gesprek aan bij de kliniek/arts
  • Check de opleiding en ervaring van de behandelend artsen
  • Check referenties van de behandelend artsen en de kliniek
  • Vraag naar ervaringen van anderen
  • Lees de brochure of informatie op de website van de kliniek/arts

Lees hier de belangrijkste uitkomsten van het onderzoek: ‘Houding van Nederlanders tegenover cosmetische behandelingen’. Dit onderzoek is uitgevoerd in samenwerking met IvRM en SAMR Marktvinders.

 

Deel dit op social media:

Geplaatst in: Nieuws uit de branche