Januari is vanaf de zomer de vijfde maand met een ‘r’ er in. De dagen worden korter en de zon schijnt minder vaak en fel. In onze huid kan alleen vitamine D worden aangemaakt als de zonkracht tenminste 3 is. Dat is in Nederland van eind maart tot begin oktober het geval. Gebrek aan de juiste vitamines en antioxidanten zorgen ervoor dat een stralende teint grauw en dof wordt.
Om een zomerse teint te behouden, kiezen nog steeds veel mensen voor een bezoekje aan de zonnebank. Maar dit is absoluut geen huidvriendelijke oplossing, aangezien UV-licht het DNA beschadigt. Die schade is onherstelbaar en leidt tot vroegtijdige veroudering van de huid.
Een populair alternatief voor een kleurtje in de wintermaanden is het eten van extra carotenoïden. Deze natuurlijke kleurstof die onder andere in tomaten, sinaasappelen en wortelen zit, zou mensen een kleur van binnenuit geven. Het eten van groenten en fruit is uiteraard gezond, maar om er echt een kleurtje van te krijgen, moet je op zijn minst drie fruitschalen per dag verorberen.
Wil je op een verantwoorde manier je stralende teint behouden in de winter, kies dan voor de juiste skin care-producten of behandeling. Zo zijn er producten met salicylzuur, glycol- of melkzuur die actief bijdragen aan de verwijdering van dode huidcellen en huidvernieuwing. Met een stralende huid tot gevolg. Tegenwoordig hebben veel cosmeticamerken zulke producten in hun assortiment. Laat je goed adviseren welk product bij jouw huidtype past en probeer het eerst voorzichtig uit. Als je huid het niet gewend is, kan het effect best heftig zijn (trekkerig gevoel, schilferen). Bouw het gebruik van een exfoliant dus rustig op.
Eén van de andere mogelijkheden om je huid die felbegeerde ‘glow’ terug te geven is een peeling, een medisch cosmetische behandeling waarbij de huid op celniveau wordt versterkt.
Wat sowieso heel belangrijk is: gebruik ook in de winter overdag een SPF, oftewel een crème met een beschermingsfactor. Je huid wordt door een exfoliant of een peeling namelijk ontdaan van een buitenste, grauwe laag en daarmee gevoeliger voor de schadelijke effecten van zonlicht.