De huid is van essentieel belang voor onze gezondheid en is zeer bepalend voor ons uiterlijk. Onze huid, ons grootste orgaan, beschermt ons tegen schadelijke invloeden uit onze omgeving en zorgt ervoor dat we niet oververhit, onderkoeld of uitgedroogd raken. Omdat de huid veel te verduren krijgt, kunnen er vroegtijdige huidveroudering of huidproblemen ontstaan. Huidproblemen hebben vaak een directe invloed op onze gezondheid en op ons welzijn. Onze medisch specialisten verbeteren de gezondheid van uw huid met onder meer injectables, medische producten, medische peelings en laserbehandelingen.
Opbouw van de huid
De huid bestaat uit drie delen:
de opperhuid
de lederhuid
onderhuids bindweefsel
De opperhuid
De buitenste laag van de huid is de opperhuid. De opperhuid, ook wel epidermis genoemd, is slechts een paar tiende millimeters dik. De onderste laag cellen van deze huidlaag deelt zich voortdurend van binnenuit. Hierdoor komen de dode huidcellen naar de oppervlakte en laten deze langzaam los. Dit vernieuwingsproces duurt ongeveer 30 tot 40 dagen. Bij jonge mensen verloopt deze celdeling sneller dan bij oudere mensen.
De lederhuid
De lederhuid, ook wel dermis genoemd, ligt onder de opperhuid. De lederhuid is 1 tot 3 millimeter dik en voornamelijk gevuld met collageen en elastinevezels. Collageen is een lijmvormende eiwitstof die de huid volume geeft. Wanneer u ouder wordt, neemt de hoeveelheid collageen langzaam af, waardoor de huid slapper wordt en u rimpels krijgt. In de lederhuid bevinden zich ook bloedvaten, lymfevaten, zenuwtakken, talgklieren, zweetklieren en haarwortels.
Onderhuids bindweefsel
Onder de lederhuid ligt het onderhuids bindweefsel, de subcutis. De subcutis bestaat voornamelijk uit vet en heeft een belangrijke functie als warmte-isolerende laag, energieopslagplaats en stootkussen. Deze huidlaag geeft ons vorm en zorgt voor de contouren (ronde vormen) van ons lichaam en gezicht.
Huidveroudering
Vanaf ons 30ste levensjaar gaan onze huidcellen steeds minder hard werken, waardoor de celactiviteit af neemt. Hierdoor ontstaan veranderingen in de huid. De opperhuid wordt steeds dikker en stugger, omdat de oude dode huidcellen minder snel worden afgevoerd. Hierdoor wordt de huid doffer, droger en ruwer. Ook worden de textuur van de huid en de poriën steeds grover.
De fibroblasten zijn de belangrijkste cellen van de lederhuid en zijn van essentieel belang voor een stevige en elastische huid. Zij zijn namelijk in staat alle moleculen te produceren die de huid ondersteunen, zoals collageen en elastische vezels. Met het ouder worden gaan de fiboblasten steeds minder hard werken, waardoor de elastine en collageenvezels minder krachtig worden en beschadigd raken. Hierdoor wordt minder collageen en elastine aangemaakt. Het gevolg hiervan is dat de lederhuid zijn stevigheid en elasticiteit verliest. De huid wordt slapper en er ontstaan lijntjes en rimpeltjes.
Onder invloed van zonlicht en hormonen kan er een verstoring ontstaan in de melanocyten (pigmentcellen), waardoor overtollig melanine (pigmentkleurstof) geproduceerd wordt. Hierdoor ontstaat een ongelijkmatige verdeling van melanine, dat zich uit in een pigmentvlek of ouderdomsvlek. Hierdoor verliest de huid zijn egale teint.
De subcutis (het onderhuidse vet weefsel) bevat voornamelijk vetcellen. Deze vetcellen nemen met het ouder worden af in volume, waardoor de huid steeds minder steun(weefsel) heeft. Hierdoor verslappen en vervagen de ronde en strakke contouren en kunnen ingevallen wangen, wallen onder de ogen en hamsterwangen ontstaan.
Problematiek huidadnexen
De huidadnexen in de huid; de talgklieren, zweetklieren en haarfollikels kunnen ook voor problematiek zorgen.De talgklieren zorgen ervoor dat onze huid voorzien wordt van een vettig beschermend laagje. Hiermee beschermt de huid zich tegen uitdroging. Echter wanneer talgklieren niet goed functioneren kunnen er onzuiverheden en/of acne ontstaan. Ruim 80% van de bevolking heeft een te vette en onzuivere huid.
De zweetklieren, die zich bevinden over ons gehele lichaam, zorgen voor transpiratie om zo de lichaamstemperatuur op peil te houden. Wanneer deze overmatig werken kan er sprake zijn van hyperhidrose (overmatige zweten). Vaak is deze aandoening gelokaliseerd in de handpalmen en oksels. Dit kan behandeld worden met Botox tegen overmatige transpiratie.
De haarfollikel vormt de basis en voeding voor de haar en zijn omliggende structuren. Veel mensen ervaren beharing als storend. Daarnaast ontstaan er soms problemen, zoals ingegroeide haren en ontstekingen van de haarzakjes (folliculitis). Ongewenste haargroei kan op verschillende manieren behandeld worden: met IPL, laser of elektrische epilatie.
Specialist in huidbehandelingen
DermaClinic is gespecialiseerd in huidbehandelingen voor een gezonde huid. Onze kliniek richt zich op medisch cosmetisch resultaat zonder ingrijpende operaties en werkt alleen met wetenschappelijk bewezen veilige, effectieve behandelmethodes. Al onze medewerkers zijn medisch geschoold. U ontvangt een hoogstaande behandeling met minimale risico’s: veiligheid, deskundigheid en strikte hygiëne staan bij ons voorop. Wilt u meer weten over de mogelijkheden voor uw huid? Wij lichten u graag uitgebreid voor tijdens een gratis consult.