Talgkliercyste, Atheroomcyste

Een talgkliercyste (ook wel atheroomcyste) is een zwelling in de huid, die ontstaat bij verstopping van de talgklier van een haarzakje. Dit is de reden dat een atheroomcyste ook wel talgkliercyste genoemd wordt. Ze kunnen overal op het lichaam voorkomen waar zich haren bevinden. Daardoor komen atheroomcysten vaker voor bij mannen dan bij vrouwen. Veelvoorkomende plaatsen voor talgkliercysten zijn oksels, rug, schouders en nek. Atheroomcysten zijn eenvoudig met een kleine chirurgische ingreep te verwijderen.

Wat is een atheroomcyste en hoe ontstaan atheroomcysten?

Atheroomcysten zijn rond of ovaal van vorm, soms met een zichtbaar puntje. Een atheroomcyste wordt ook wel talgkliercyste, epidermoid cyste of epidermale cyste genoemd. Het is een zwelling die ontstaat als de afvoergang van een haarzakje, de talgklier, verstopt raakt met verweekte hoornschilfers. Hierdoor kunnen de schilfers niet weg. Het haarzakje vult zich met talg en huidschilfers, waardoor de atheroomcyste groeit. Atheroomcysten gaan niet vanzelf weg en zijn met een kleine chirurgische ingreep heel eenvoudig en goed te verwijderen.

Behandeling: excisie atheroomcysten

Het chirurgisch wegsnijden (oftewel excisie) van de atheroomcyste is een kleine, weinig ingrijpende vorm van huidchirurgie. Indien nodig wordt de huid plaatselijk verdoofd. Kleine atheroomcysten worden vaak helemaal verwijderd. Grotere atheroomcysten worden verwijderd door een snee in de cyste te maken en de inhoud te verwijderen. Na excisie van de atheroomcysten kun je direct je dagelijkse bezigheden weer hervatten.

Specialist in het verwijderen van atheroomcysten

DermaClinic is gespecialiseerd in het verwijderen van huidafwijkingen, zoals atheroomcysten, met behulp van huidchirurgie. Onze kliniek richt zich op medisch cosmetisch resultaat zonder ingrijpende operaties en werkt alleen met wetenschappelijk bewezen veilige, effectieve behandelmethodes. Al onze medewerkers zijn medisch geschoold. Je ontvangt een hoogstaande behandeling met minimale risico’s: veiligheid, deskundigheid en strikte hygiëne staan bij ons voorop. Meer weten over de mogelijkheden voor jouw atheroomcyste? Wij lichten je graag uitgebreid voor tijdens een gratis consult.

Deel dit op social media: